Image Alt
Events

Vrijdag 12 augustus 2022

Mountainbike van Vlaanderen – Rit 1

De benen losgooien samen met je collega-bikers, de finale van de marathonrit van zaterdag verkennen op eigen tempo én drie keer knallen om een goeie startpositie voor het weekend veilig te stellen: dat is onze vrijdagrit in een notendop. Enkel in de zogenaamde ‘specials’ (drie korte, explosieve tijdritjes van enkele kilometers) wordt je tijd opgenomen. Tijdens de niet-gechronometreerde verbindingsstroken tussenin rijd je op je eigen tempo, zonder tijdsdruk. De totaaltijd van de drie specials bepaalt je rituitslag – en dus ook je startpositie op zaterdag.

Wat je mag verwachten onderweg? Specials met een hoog mountainbikegehalte. In de eerste krijg je net als vorig jaar meteen de beruchte ‘rock garden’ van de Vlaamse Ardennen voor de wielen geschoven: het Leo Pironpad. Special 2 is nieuw, en eentje voor de klimmers: je bedwingt een razendsteile zijkant van de Taaienberg en schiet doorheen de poort van de Vlaamse Ardennen naar één van de hoogste punten van de streek. De klimgeiten blijven ook nadien aan hun trekken komen: in de lange verbindingsstrook na de tweede special stapelen de hoogtemeters zich op de lange heuvelrug van de Hotondberg in sneltempo op. Hier rijd je de finale van de zaterdagrit, een ideale verkenning voor wie dan mikt op een mooi resultaat!

Maar spaar vooral ook voldoende krachten voor de terugkeer naar het Kluisbos, want de laatste special is de pittigste van de drie, en meer dan waarschijnlijk beslissend voor de rituitslag. In het Kluisbos wacht een veeleisende finale om duimen en vingers bij af te likken, over privépaden die speciaal voor ons weekend zullen worden opengesteld. Wie klokt op de finish in onze eventzone de snelste tijd en rijdt naar de eerste leiderstrui?


Locatie: Vlaamse Ardennen
Datum: Vrijdag 12 augustus 2022
Afstand: 37 km
Klimmen: circa 800 hm
Parcours: 1 grote lus, met 3 gechronometreerde stroken
Startuur: Tussen 13u00 en 17u30 (er wordt om de halve minuut gestart, in tijdritvorm. Ook bij het begin van iedere special wordt opnieuw om de halve minuut gestart)